Η Ηλειακή γη, ο ιερός τόπος του αθλητισμού και του πολιτισμού , ο ιερός τόπος που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ο Μαραθώνιος Ολυμπίας, δεν είναι άλλος ένας αγώνας δρόμου, είναι ο μοναδικός Μαραθώνιος, η σπουδαία και ελπιδοφόρα αυτή διοργάνωση, ενώνει σήμερα τις δύο ιστορικές πόλεις Ήλιδα και Ολυμπία που επρόκειτο να μείνουν στην ιστορία, ως οι πόλεις των υψηλών ιδανικών του Ολυμπισμού, της Ειρήνης, Αλληλεγγύης και της Συναδέλφωσης των λαών. Ως δύο πόλεις, όπου γεννήθηκε το Ολυμπιακό Πνεύμα και αναβίωσε το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της διοργάνωσης, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό και το όνομα που διαθέτει, πηγάζουν αφενός από το ιστορικό της διαδρομής και αφετέρου από τη μοναδικότητα του σημείου τερματισμού, που είναι το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.

Ολυμπισμός και Μαραθώνιος, δύο λέξεις με βαθύ νόημα και υψηλό συμβολισμό, δύο από τις μεγαλύτερες αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, αποφασίσαμε να τις ενώσουμε και να δημιουργήσουμε μία διοργάνωση που αποτελεί ιδανικό μοντέλο συνέργειας αθλητισμού, πολιτισμού, θεματικού τουρισμού και τοπικής αναπτυξιακής δράσης.
Ένα μεγάλο αθλητικό δρομικό γεγονός για την Ηλεία αλλά και ένας αγώνας ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού.
Φιλοδοξούμε η διοργάνωσή μας, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του 1ου Μαραθωνοδρόμου της ιστορίας, του Χαρίλαου Βασιλάκου, να αποτελεί μια γιορτή του κλασικού αθλητισμού που θα προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης, καθιστώντας τους φορείς των ιδεωδών του αγώνα και που θα στέλνει το πανανθρώπινο μήνυμα για Ειρήνη και Δημοκρατία.